ייעוץ אסטרטגי
לעיצוב מדיניות
במציאות משתנה
בעולם שבו ארגונים, ממשלות וקהילות מתמודדים עם אתגרים חברתיים ודמוגרפיים מורכבים, הצורך בפתרונות מערכתיים, בני קיימא ומבוססי ראיות מעולם לא היה גדול יותר. בעבודה שלי, אני מחברת בין חשיבה אסטרטגית לבין ניסיון שטח רחב, כדי לפתח מודלים חדשניים, להניע תהליכי שינוי, ולעצב מדיניות חברתית שתשפיע על חייהם של אנשים לטווח הארוך.
מתוך ניסיון של שנים בתחומי רווחה, רפואה וקהילה, בארץ ובעולם, אני מתמחה בפיתוח ויישום פתרונות מערכתיים לארגונים, ממשלות ועמותות. בין אם מדובר בהובלת יוזמות לשיפור בריאות ורווחה, הקמת שירותים חדשניים, פיתוח מענים לאתגרים חברתיים או יצירת תשתיות תמיכה לצוותים מקצועיים— התהליכים שאני מובילה מבוססים על מחקר, מומחיות מקצועית, ושותפויות אסטרטגיות עם מקבלי החלטות.
איך זה נראה בשטח?
הקמת קבוצות טיפול חלוציות לצוותים מקצועיים בארגונים
במסגרת עבודתך כעובדת סוציאלית רפואית ביחידת ההמטו-אונקולוגיה ילדים בבית החולים שיבא, זיהית את הקושי הרגשי והשחיקה שחווים הצוותים המטפלים, כולל רופאים, אחיות וצוותים פרא-רפואיים. מתוך כך, יזמתי והנחתי קבוצת פסיכו-חינוכית לתמיכה והדרכה עבור אנשי צוות שהתמודדו עם העומס הרגשי של ליווי ילדים חולי סרטן ומשפחותיהם.
✔ יצירת מרחב בטוח לעיבוד רגשי ולחיזוק כישורי התמודדות מקצועיים.
✔ שילוב כלים מעולם הפסיכולוגיה החיובית וההתמודדות עם אבל ושחיקה מקצועית.
✔ שיפור האווירה בצוותים ותמיכה בעובדים שנשחקו רגשית.
הובלת שיתופי פעולה חוצי-ארגונים לשיפור מדיניות הנוגעת לרפואה פליאטיבית, תקשורת אפקטיבית עם ילדים החולים במחלה מסכנת חיים, והיבטים פסיכו-סוציאליים בטיפול בילד חולה סרטן ומשפחתו.
בעת שהותי באוזבקיסטן, זיהיתי היעדר שירותי טיפול פליאטיבי ותמיכה רגשית לילדים חולים ולמשפחותיהם. בעקבות כך, הפכתי לשותפה מייסדת במיזם הקמת ההוספיס הראשון לילדים במדינה, מהלך שדרש:
✔ שיתוף פעולה עם משרד הבריאות האוזבקי, אוניברסיטאות ועמותות מקומיות.
✔ פיתוח הכשרה וחינוך מקצועי של צוות רב מקצועי מקומי ברפואה וטיפול פליאטיבי- החל משלב התכנון, כתיבת תכנית ההכשרה וההדרכה.
✔ הכשרת אנשי צוות רפואי מקומי בגישות רווחה רגשית ותמיכה משפחתית.
✔ השפעה על עיצוב מדיניות בנושא טיפול פליאטיבי לילדים במדינה, יצירת תשתיות מותאמות והתאמת השירותים לצרכים המקומיים.
הובלת שינוי ארגוני וחברתי לטיפול ומניעה של אלימות במשפחה
בעת שהותי באוזבקיסטן, זיהיתי את נושא האלימות במשפחה והיעדר שיוויון מגדרי כצורך מיידי שדרש פיתוח מענה תואם תרבות. בעקבות כך, הפכתי לשותפה מייסדת במיזם הקמת המרכז הראשון לשלום המשפחה במדינה, מהלך שדרש:
✔ שיתוף פעולה עם המשמר הלאומי האוזבקי ומרכז ממשלתי לטיפול בילד ובמשפחה.
✔ פיתוח הכשרה וחינוך מקצועי של צוות טיפולי ממקצועות בריאות הנפש – החל משלב התכנון, כתיבת תכנית ההכשרה וההדרכה תיאורטית ומעשית.
✔ הכשרת אנשי מקצועות בריאות הנפש מקומיים בגישות רווחה רגשית, תמיכה משפחתית ושיוויון מגדרי.
✔ השפעה על עיצוב מדיניות בנושא טיפול ומניעת אלימות במשפחה במדינה, יצירת תשתיות מותאמות והתאמת השירותים לצרכים המקומיים.
שותפות בפרויקטים מחקריים עם חוקרים ואוניברסיטאות
✔ שותפות בכתיבת מאמרים
✔ באיסוף וניתוח נתונים
✔ בגיבוש מודלים חדשניים לטיפול בטראומה ואבל מורכב.
מהלכים שצפויים להשפיע על גיבוש נהלים ופרקטיקות עתידיות בעבודה סוציאלית עם אוכלוסיות במצבי חירום.
פיתוח הדרכות והכשרות למנהלים ואנשי מקצוע
במהלך השנים האחרונות, העברת הכשרות והדרכות לעובדים סוציאליים, צוותים רפואיים ואנשי חינוך בנושאים של חוסן נפשי, תקשורת רגשית במצבי קיצון והתמודדות עם שינוי.
✔ הדרכת צוותי רווחה רפואיים – הכשרת עובדים סוציאליים במרכזים רפואיים להתמודדות עם מצבי משבר ואובדן.
✔ סדנאות לחיזוק חוסן נפשי בקהילות ישראליות בחו"ל – הרצאות וסדנאות למשפחות ויחידים בהתמודדות עם פרידות, שינוי תרבותי ותחושת שייכות.
אני לא רק מפתחת תיאוריות – אני בונה פתרונות, מניעה תהליכים ומובילה שינוי חברתי שמחולל מציאות חדשה.
חוסן נפשי בעולם משתנה אינו מותרות – הוא הכרח. אני כאן כדי לעזור למוסדות, קהילות וארגונים לפתח כלים מעשיים להתמודדות עם שינוי ומשבר, וליצור מערכות תמיכה שמקדמות צמיחה וחוסן ברמה רחבה.
דפנה פורמן, עובדת סוציאלית, יועצת אסטרטגית, חוקרת ויזמת חברתית בתחום החוסן הנפשי והתמיכה הרגשית. באמצעות נסיון מקצועי, מחקר אקדמי ומסע רילוקיישן חוצה מדינות, מסייעת לאנשים פרטיים וארגונים לפתח תוכניות אסטרטגיות לבניית חוסן אישי וקהילתי בעולם משתנה.